BBL Leerwerktraject hovenier

Gerrit Feikema over zijn ervaring met de BBL hoveniersopleiding van SWF

Zo’n twee jaar geleden begon Gerrit met een nieuwe stap in zijn carrière: hij startte het leerwerktraject hovenier van Gemeente Súdwest-Fryslân en Aeres MBO Sneek. “Samen met 10 andere leerlingen ben ik aan dit avontuur begonnen.  Na een stage van een week, een intake en een test ben ik met mijn carrièreswitch naar werken in “het Groen” begonnen.  Tot dan toe had ik altijd in de detailhandel gewerkt, dus het was echt wat anders.”

De opzet van dit project is ervaring opdoen en de mogelijkheid om een erkend diploma te halen. Leerlingen gaan vier dagen werken en één dag naar school. Het basisdiploma, gecombineerd met de opgedane ervaring, maken het vinden van een baan in de groenvoorziening een stuk makkelijker voor de studenten. Gerrit: “De groep werd  verdeeld  over de negen rayons in SWF. Zelf kwam ik terecht in Rayon 4 bij voorman Sietze Hendriks en “zijn ploeg”: een leuke ploeg om in te werken. Allemaal bereidwillig om mij het vak te leren. Ik heb al veel geleerd en werk met veel plezier.”

Afwisseling

Het viel Gerrit op dat er veel afwisseling zit in de werkzaamheden. “Haag knippen, bosmaaien, snoeien, takken versnipperen, schoffelen, planten; het zijn enkele werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. In diverse dorpen, rondom voetbalvelden en begraafplaatsen vinden deze werkzaamheden plaats. Genoeg afwisseling dus, wat het werken leuk en interessant maakt.”

Maar ook in de klas waren er veel verschillende studenten, wat het tot een bond genootschap maakt. “Onze klas bestaat uit elf leerlingen. Een diverse mengeling van opleiding, ervaring en leeftijden ( 35-56 jaar). De generatiekloof zorgde voor grappen en grollen, maar bracht ook evenwicht en rust. Ieder zijn kwaliteit. Onderling respect en elkaar willen helpen vond ik erg waardevol. En veel lachen ook!”

Één dag naar school

Één dag in de week gaat Gerrit met zijn elf klasgenoten terug naar de schoolbanken, bij Aeres MBO in Sneek. “Naast vaktechnische vakken krijg je hier ook algemeen vormende vakken; Nederlands, Burgerschap en Rekenen. Op school ben je met opdrachten bezig, maar ook thuis. Tevens voer je opdrachten doordeweeks, tijdens je gewone werkzaamheden uit.  De leerkrachten zijn positief ingesteld, motiverend en belangstellend. Fijn om met hun steun het studeren weer op te pakken. Want dat was wel weer even wennen!”

Maar ze zitten niet alleen met hun neus in de boeken tijdens de schooldag. Ook volgen de studenten diverse cursussen. Gerrit: “We hebben aantal praktische cursussen gevolgd, zoals leren werken met de kettingzaag, bosmaaier, heftruck en midi- & minikraan.”

Diploma behaald

Gerrit kijkt terug op een leerzame, leuke én succesvolle studietijd. Gerrit: “Als ik er nu op terugkijk, kan ik zeggen dat de opleiding goed te doen is. De goede sfeer ,afwisseling en cursussen vond ik erg prettig. Leren en opdrachten maken na werktijd viel niet altijd mee. Maar die 2-5 uren per week zijn zeker vol te houden. Er wordt veel zelfstandigheid gevraagd, maar dit biedt ook ruimte om je tijd en opdrachten zelf in delen (en dus ook om eens een weekje niets te doen). Inmiddels heb ik mijn diploma gehaald!” besluit Gerrit trots.


Collega worden?

Bekijk alle vacatures