De baan met alleen maar voordelen

Anne Bajema over zijn werk bij de reiniging Gemeente Súdwest-Fryslân

Anne Bajema over zijn werk bij de reiniging Gemeente Súdwest-Fryslân

Na 2,5 jaar als arbeider werkzaam te zijn geweest op  een boerenbedrijf, kwam toch dat punt in het leven van Anne Bajema dat hij dacht: ‘Is dit het?’ Hij vindt het prachtig werk, maar Anne zocht meer. “Meer vrijheid,” zegt Anne. Daarom solliciteerde hij in 1988 voor een functie in het reinigingsteam bij Gemeente Súdwest-Fryslân. “Het blijkt een goede combinatie met het boerenleven te zijn,” vertelt hij met een glimlach. Want sinds 1997 startten hij en zijn broer ook nog hun eigen boerenbedrijf. Zo werd Anne agrariër én ambtenaar

Al 34 jaar werkt Anne bij het reinigingsteam bij de gemeente. Zo’n 25 jaar daarvan heeft hij als chauffeur op de vuilniswagen gewerkt. Best wel wat anders dan het boeren, en toch ook weer niet als je het Anne vraagt. “Je bent beide keren heerlijk in de buitenlucht, ik mag graag rijden en machines besturen en je blijft ook nog eens fit. Het is best wel fysiek werk, en daar pluk ik de vruchten van.”

Geen straat onbekend

Later maakte Anne de stap naar een functie waarin hij gerichte reinigingsroutes uitvoert door de hele gemeente. Anne: “Ik rijd in een kleine vrachtwagen dagelijks langs verschillende adressen om overtollige of kapotte containers op te halen, hier en daar een prullenbak legen of ergens een pad aanblazen. Zo houden we de gemeente zo netjes mogelijk, in samenwerking met de burgers. Met hun oplettende oog geven ze tips door aan de gemeente waar actie nodig is. Mooi toch, zo helpt iedereen mee.”

Iedere ochtend na zijn rondje door de binnenstad van Sneek en de daaropvolgende koffie, zamelt Anne de ‘briefjes’ met de adressen voor zijn route voor die dag in. Bij de start van de route blijft de TomTom echter over het algemeen thuis. Die heeft Anne namelijk praktisch nooit meer nodig. Anne: “Het is echt een groot gebied waarin we actief zijn, we zijn immers qua oppervlak de grootste gemeente van Nederland. In het begin zag ik nog veel nieuwe plekken, je komt echt overal. Nu is een routebeschrijving niet meer nodig; ik ken alle straten in Sneek, die van Bolsward zijn ook bijna compleet in mijn hoofd en de andere kernen in Súdwest-Fryslân ken ik inmiddels ook op mijn duimpje.”

‘Wat een mooie tijd’

Wat Anne zo mooi vindt aan dit werk bij de gemeente, is het contact met de mensen. “De boerderij (in maatschap met zijn broer) is best wel een eiland, dus ik ben blij dat ik het kan combineren met het werk bij de gemeente, waar ik veel meer in contact ben met de mensen. Met inwoners die regelmatig een praatje komen maken. Maar ook met collega’s uit alle hoeken van de organisatie.” Iets wat bevestigd wordt tijdens het gesprek met Anne, want iedere collega die langs onze tafel loopt, groet hem even. “Ik kan het gewoon goed met iedereen vinden,” grinnikt Anne.

Door de jaren heen heeft Anne veel mensen zien komen en gaan, zeker de mannen en vrouwen die hij in die 25 jaar op zijn vuilniswagen heeft meegenomen. Die contacten blijven bijzonder goed onderhouden. Anne: “Laatst kwam iemand van de verzekering bij ons op bezoek op de boerderij, die me herkende. Hij had in 1990 bij mij achterop de vrachtwagen gezeten. Ja verrek, ik herkende hem. ‘Wat een mooie tijd was dat’, vertelde hij me. Het is ook heerlijk werk. Het is erg nuttig werk waarin ik veel vrijheid voel.”

Elfstedentocht

Op de vraag wat het meest memorabele moment uit Anne z’n carrière is, moet hij even denken. “Er gebeurt in 34 jaar zoveel,” vertelt hij. Toch komt er ineens een moment tevoorschijn: de Elfstedentocht van ’97. “Dat was prachtig. Als medewerker van de toenmalige Gemeente Sneek werd ons gevraagd om tijdens de toch op het ijs alles in goede banen te leiden. Mensen van het ijs af proberen te halen, met nadruk op ‘proberen’. Om vrij baan te bieden aan de wedstrijdschaatsers. Maar ook om ijstransplantaties te doen. We sneden ijs uit andere wateren en brachten die naar de wakken op de Elfstedenroute, zodat het gat in de nacht weer goed dicht kon groeien.”

Helaas is het bij het gebrek aan latere Elfstedentochten niet meer voorgekomen, maar Anne vermaakt zich nog altijd goed in zijn baan bij de reiniging. Anne: “Ik ben bijna 60, dus het pensioen is niet ver meer weg. Ik maak graag mijn resterende arbeidstijd bij de gemeente vol in deze functie, want ik ben het roerend eens met de voormalig vuilnisman die in 1990 met me meereed: wat een mooie tijd.”


Collega worden?

Bekijk alle vacatures