Mensen die het lastig hebben, helpen. Dat is het doel van Menke (jeugdwerker). Al vanaf de start van het gebiedsteam bij SWF in 2015 is Menke onderdeel van het team. En ze geniet nog elke dag van haar werk, ook al kan het soms best pittig zijn.
Menke heeft een ervaren positie binnen het team. Ondanks dat ze ontzettend veel ervaring in deze werksector heeft, leert ze naar eigen zeggen: ‘nog elke dag’.
Volgens Menke zijn er een hoop dingen veranderd in de loop van de jaren. “Toen wij net waren gestart, was het nog niet bij iedereen bekend wat wij deden. In het begin waren de aanvragen ook een stuk lichter dan nu. Op dit moment werken we echt wel aan een stuk zwaardere dossiers. Dat kan best heftig zijn.”
Er komen dagelijks ontzettend veel en diverse hulpvragen voorbij. Dat leidt er ook toe dat je beschikt over veel verschillende kennis. Maar kom jij of een collega er niet helemaal goed uit? Dan is er altijd wel iemand in het team die kan helpen. Zo zijn we samen een ontzettend veelzijdig team en kunnen we onze inwoners zo goed mogelijk te woord staan.
Menke zet zich elke dag in om ervoor te zorgen dat jongeren een fijne en gezonde thuissituatie hebben. Dat zo’n jong mens vooruitgang boekt, dat vindt Menke het allermooiste aan haar werk. Toch vraagt ze zich wel eens af of ze er alles aan heeft kunnen doen. “Om een gezin los te kunnen laten, is het van belang om jezelf de vraag te stellen: ‘Is het goed genoeg? Ik heb ook wel eens slecht bericht moeten geven en dat werd toen op z’n zacht gezegd “niet gewaardeerd”. Maar naar mate je meer van dat soort gesprekken moet voeren, leer je er wel een stuk beter mee omgaan en leer je dat het uiteindelijk de beste keuze is geweest’.
Wat Menke zo bijzonder vindt aan het werken bij Súdwest-Fryslân, is dat je je eigen tijd kan indelen. Na een aantal jaren gewerkt te hebben in deze rol, kan ik inmiddels goed inschatten hoeveel tijd ik nodig ga hebben voor een traject. Door het vertrouwen in mijn kunnen dat ik krijg van de gemeente kan ik zelf mijn werktijd indelen en het traject in de tijd uitzetten. Bepalen wanneer ik op huisbezoek kom en hoeveel tijd ik hiervoor nodig heb. Zo kan ik omgevingsbewust dienstbaar en daadkrachtig mijn werk doen, passend bij wie ik ben en wat ik wil. Daar krijg ik onwijs veel energie van!”