Het werk dat precies in mijn straatje past

Fokke Nijboer, directievoerder civiele techniek

Fokke Nijboer, directievoerder civiele techniek

We rijden, wandelen of fietsen er overheen, maar we kijken niet snel naar beneden. Achter de wegen en straten die we dagelijks gebruiken, zit een bijzonder team van specialisten bij Gemeente Súdwest-Fryslân. Als Directievoerder Civiele Techniek, of Specialist Elementenverharding zoals hij het zelf noemt, is Fokke Nijboer hier trots onderdeel van. “Er zit zoveel uitdaging in het grootonderhoud van de gemeentelijke wegen.”

Nadat Fokke zo’n 25 jaar geleden afstudeerde aan de middelbare technische school (MTS), was hij klaar om aan de weg te timmeren. Letterlijk en figuurlijk. Fokke: “Ik startte als assistent uitvoerder bij een aannemersbedrijf, maar al gauw wilde ik een volgende stap zetten. Daarom richtte ik mijn eigen aannemersbedrijf in grondwerk en bestrating.”

Na 20 jaar was Fokke echter klaar om een andere weg in te slaan. “Ik kon aan de slag als accountmanager bij een aannemersbedrijf en ik pakte die kans. Dat bleek achteraf toch niet goed bij me te passen. Een accountmanager zijn is toch heel wat anders, dat moet je liggen.” Maar alles gebeurt met een reden. In zijn periode als accountmanager kwam Fokke namelijk tijdens zijn werk bij Gemeente Súdwest-Fryslân, waar hij in gesprek raakte met de vakbeheerder. “Ze zochten nog iemand voor de werkvoorbereiding en vroegen of ik er ook oor naar had. Dat had ik zeker, want dit werk past letterlijk en figuurlijk in mijn straatje,” lacht Fokke.

Kans voor ontwikkeling

Na een jaar in de werkvoorbereiding groeide Fokke door naar de functie van directievoerder in het grootonderhoud van de gemeentelijke bestrating. De specialist in elementenverharding, zoals hij het zelf noemt. Fokke: “Bij de gemeente hebben we twee vormen van het bestratingsonderhoud: het klein onderhoud en het onderhoud van grote stukken bestrating. Dat laatste houd ik me mee bezig. Ik functioneer als verbindende schakel tussen besluitnemers, uitvoerders, toezichthouders en kwaliteitscontroleurs en houd me bezig met de financiën.”

De grootste stappen heeft Fokke naar eigen zeggen al gezet in zijn carrière. “Ik zit bij de gemeente in deze functie voorlopig hartstikke goed. Ik vind het prettig om nu met de dag te leven en gewoon te zien welke uitdagingen er op mijn pad komen. Die zijn er hier nu genoeg.”

Tegeltjeswijsheid

De manier waarop Gemeente Súdwest-Fryslân haar medewerkers begeleidt, behandelt en opvangt, speelt daarin een grote rol. Fokke: “Ik zal de binnenkomst hier bij de gemeente niet meer vergeten. Ik had bij mijn sollicitatiegesprek aangegeven dat ik hoopte dat iemand me op zou vangen die alles helder kon uitleggen, als ik kon starten. Hoe alles hier gaat, hoe een gemeentelijke organisatie werkt, want ik was enkel commerciële organisaties gewend. Ik kan je vertellen dat ze die vraag écht ter harte hebben genomen; ik ben nog nooit zo goed begeleid, dat voelde echt als een warm bad.”

Ook het vertrouwen en de ruimte die Fokke krijgt in zijn werk geven hem de kans om zich lekker te voelen in zijn werk. “Ik kan hier initiatief nemen, en als het niet goed is hoor ik dat vanzelf. Maar dat heb ik nog helemaal niet gehad. Men vertrouwt je expertise hier compleet en dat is heel belangrijk om goed te functioneren.” Op geheel passende wijze besluit Fokke zijn verhaal dan ook met échte tegeltjeswijsheid: “Een schouderklop is in je werk zoveel meer waard dan geld.”


Collega worden?

Bekijk alle vacatures