Trots op mijn werk

Salarisadministrateur Avanthika over haar werk als salarisadministrateur

Salarisadministrateur Avanthika over haar werk als salarisadministrateur

Trots zijn op het werk dat je doet; in Friesland lopen ze er niet snel mee te koop. Doch mar gewoan, dan dochst gek genôch: dat is wat de Friese nuchterheid typeert. Toch mag die Friese trots best getoond worden. In ‘Grutsk wurk: trots op mijn werk’ vertellen verschillende mensen waarom hun werk zo leuk is, en waarom zij hier trots op zijn. Stuk voor stuk werken ze voor een overheidsorganisatie en zijn ze ambtenaar. Iets waar ook vandaag de dag nog best wat vooroordelen zijn, en dat terwijl hun werk super hectisch, inspirerend of impactvol kan zijn.

Salariscyclus

Avanthika da Conceicao da Silva (39) werkt sinds 2020 als salarisadministrateur bij gemeente Súdwest-Fryslân. Ze is al 11 jaar in dienst bij de gemeente, waar ze zich van personeelsadministratie heeft laten omscholen om in de functie salarisadministrateur aan de slag te kunnen. Een hele verantwoordelijkheid, want met ruim 1000 medewerkers heeft ze het elke maand opnieuw erg druk met de salariscyclus, declaraties en andere wijzigingen die doorgegeven worden bij HR.

Samen alles op alles zetten

In haar functie als salarisadministrateur vindt Avanthika veel uitdaging en voldoening: “We werken op de afdeling met een systeem waarin de wijzigingen worden doorgevoerd. Dit is de werkvoorraad. Alles wat aangepast of doorgevoerd moet worden staat hierin: van urenuitbreiding en declaraties, tot functiewijzigingen en salariswijzigingen. Al deze punten gaan langs een adviseur en HR-support, zij controleren alles zodat we uiteindelijk op het juiste salaris uitkomen. Vervolgens is mijn team aan zet, en mogen wij al deze wijzigingen doorvoeren in het systeem. Iedere maand weer werken we echt naar een deadline toe, namelijk het moment van de salarisuitbetaling. Het voelt echt lekker om samen zo’n deadline in zicht te hebben: we zetten samen alles op alles om het voor die tijd doorgevoerd te krijgen. Dat geeft voldoening.”

Leuke gesprekken

Ze vindt niet alleen het doorvoeren van alle wijzigingen erg leuk, maar ook het contact met de mensen geeft haar energie: “Mensen weten mij te vinden als ze een vraag hebben over zwangerschaps- en ouderschapsverlof, geboorteverlof, wijzigingen van het salaris of over de loonstrook. Ik vind het heel leuk om gesprekken te plannen met collega’s en ze verder van informatie te voorzien. Ik neem de tijd om ze dingen uit te leggen en te adviseren. Vooral bij een onderwerp als zwangerschapsverlof of ouderschapsverlof zorgt dat voor hele leuke gesprekken en kun je iemand echt blij maken met een antwoord.”

Mogelijkheden binnen je werk

Avanthika is ook erg te spreken over de mogelijkheden binnen haar werk: “Wat ik zo fijn vind aan mijn baan is dat ik flexibel mag werken. Dat helpt mij om ook in mijn privéleven alles goed op orde te hebben, zeker met een gezin met jonge kinderen. Ik start mijn werkdag vroeg, en eindig ik deze begin van de middag: zo heb ik in de middag geen opvang nodig voor de kinderen. Ideaal!” Volgens haar denkt de gemeente niet alleen mee in flexibiliteit, maar ook om ervoor te zorgen dat je op de juiste plek komt te zitten. “Zo heb ik diverse cursussen en opleidingen mogen volgen: van personeelsadministratie, naar salarisadministratie en toen de opleiding PDL (Praktijkdiploma Loonadministratie). Hierna kon ik op mijn huidige functie solliciteren, wat een hele goeie match blijkt! Ik vind het mooi dat je ruimte krijgt om jezelf te ontwikkelen en jij je ambitie mag volgen.”

De juiste werkplek

Ze is van mening dat de gemeente dé plek is om te komen werken als je aan de slag wil met je talenten en ambitie: “Hoe meer mensen met ambitie en drive bij de gemeente komen werken, hoe beter. Je krijgt er veel kansen en mogelijkheden om door te groeien. Als je echt wil is er voor iedereen plek binnen gemeenteland. In welke rol dan ook.” Volgens Avanthika zou iedereen door moeten zoeken naar de juiste werkplek, om eigen werkgeluk te creëren: “Het doel is om een plek te vinden waar je goed zit en zo goed mogelijk kunt worden. Als iedereen dat doet maken we elkaar beter: zo zorgen we samen een gemeente die verschil kan maken.”

Wij staan echt voor de medewerker; dat geeft het gevoel dat je ertoe doet in je werk.

Iets betekenen voor een ander

In haar huidige functie heeft Avanthika niet alleen werkgeluk gevonden, ze is ook heel trots op hetgeen dat ze doet: “Ik heb het idee dat ik echt iets kan betekenen voor een ander. Wij staan echt voor de medewerker; dat geeft het gevoel dat je er toedoet in je werk. Wij zijn heel servicegericht en zorgen ervoor dat we medewerkers verder helpen. Wanneer iemand zegt blij te zijn met deze hulp, geeft dat wel voldoening.”

Kansen pakken

Niet alleen is ze trots op haar werk, maar vooral ook haar team en werkgever: “Ik vind het fijn om onderdeel te zijn van een team waarin we samen veel voor elkaar krijgen. Het werk is inspirerend en je leert ervan. Ik ben ook trots op het feit dat er zo veel kansen zijn, en dat de gemeente zo veel kansen biedt voor mensen die zichzelf willen ontwikkelen of niet weten wat ze moeten. Ze vinden het belangrijk om medewerkers goed op te leiden, dat voelt als een luxe.”


Collega worden?

Bekijk alle vacatures